01/04/2008

Mitä on tango nuevo - Osa 1: Musiikki

Kevään kuumin keskustelu velloo argentiinalaisen tangon ja erityisesti tango nuevon ympärillä... Kaikki haluavat oppia sitä, kaikki haluavat nähdä sitä, ja kaikki haluavat tanssia ja kuunnella sitä - mutta MITÄ SE ON?????!!! Pasi ja Maria selventävät. Aloitamme musiikista.

Tangosta puhuttaessa pitää muistaa, että tango on sekä tanssi- että musiikkityyli. Näiden kehitys ei aina ole mennyt käsi kädessä samalla aikataululla.

Tango nuevo musiikkina syntyi paljon aikaisemmin kuin tango nuevo tanssina.
Astor Piazzolla oli suuri tangomusiikin uudistaja, ja hänen jazzahtavaa musiikkiaan syntyi kuvaamaan termi tango nuevo. Piazzolla aloitti uransa perinteisen tangomusiikin parissa, mutta tämä ei inspiroinut häntä, ja hän lähti opiskelemaan jazzmusiikkia Yhdysvaltoihin. 1950-luvun puolivälissä hän alkoi ranskalaisen opettajansa kehotuksesta käsitellä kotimaansa musiikkia, ja alkoi tehdä siitä omanlaistaan. Hän loi omintakeisen tyylin, jossa yhdistyy täydellisesti perinteisen tangon soundi ja tunnelma, upeat jazzfiilikset ja klassinen musiikki. Kesti kauan että hänen musiikkiaan alettiin ollenkaan pitää tangona. Piazzolla sävelsi konserttimusiikkia pelkälle orkesterille, orkesterille ja laulajalle, sekä erilaisille soitinkokoonpanoille. Hän sävelsi paljon perinteiselle tangoinstrumentille, bandoneonille, joka on eräänlainen haitari. Hänen teoksiinsa kuuluu myös tango-ooppera "Maria de Buenos Aires", jossa on orkesteri, kuoro, neljä laulajaa, eikä ollenkaan tanssijoita. Hänen musiikissaan on suuria tempon- ja intensiteetin vaihteluita, ja tästä syystä se ei ole parasta mahdollista musiikkia sosiaalitanssia varten, ja sellaiseksi sitä ei olekaan tehty. Monissa Piazzollan kappaleissa on pohjalla tangorytmin sijasta milonga- tai candombe-rytmi. Piazzollan tangot soveltuvat parhaiten kuunneltaviksi ja vaativien koreografioiden musiikiksi. Joitain tunnettuja ja suosittuja kappaleita kuitenkin soitetaan milongoissa: näissä on tasaisempi rytmi, ja koska ne ovat tuttuja niitä on helpompi tanssia.

Kuvassa Dan Diaz ja bandoneon AIRes TANGO produktiossa.

Nykypäivänä tangomusiikki jatkaa kehitystään. Uudet orkesterit säveltävät uusia raikkaita tangoja perinteiseen tyyliin, mutta myös aivan uudenlaista musiikkia on tarjolla. Perinteiseen tangomusiikkiin yhdistetään vaikutteita kansanmusiikista, jazz- ja popmusiikista, ja siihen lisätään elektronisia elementtejä. Tämä uusi tangomusiikki ei enää kuulu tango nuevo -kategoriaan, vaikka suomennettuna tango nuevo tarkoittaakin "uutta tangoa". Ns. electrotango on n. 10 vuotta sitten syntynyt musiikkityyli, jossa tangotunnelmaiseen musiikkiin yhdistetään elektronisia elementtejä. Tunnetuin tämän musiikkityylin edustajista lienee Gotan Project, jonka kappaleen "Santa Maria de Buenos Aires" tanssivat Jennifer Lopez ja Richard Gere elokuvassa "Shall we dance". Gotan Project ja Carlos Libedinskyn orkesteri Narcotango tekevät hyvin monipuolista musiikkia; kappaleissa säilyy tangon monimutkainen rytmikuviointi, ja niissä kuuluu sekä perinteinen tangotunnelma että modernin tangomaailman syke. Muita suosittuja bändejä ovat mm. Bajofondo Tango Club, Electrocutango, Otros Aires ja Tanghetto. Nämä bändit käyttävät voimakkaampia elektronisia elementtejä musiikissaan, ja rytmit ovat yksinkertaisempia. Huonoimmillaan electrotangona soitetaan vanhoja tangomelodioita, joihin on liitetty mukaan elektroninen komppi.
Perinteisen tangon kannattajien mielestä electrotango ei ole ollenkaan tangoa, eikä se sovellu tangon tanssimiseen.

Kaikkea tätä uutta tangomusiikkia voidaan kutsua nimityksellä neo-tango tai alternative tango (= vaihtoehtoinen tango).

Lyhyesti tangomusiikista: http://en.wikipedia.org/wiki/Tango_music

No comments: